letko.net

Nacházíte se: letko.net > Blog > Zářijové počasí

Zářijové počasí

Čekal jsem to horší, je tu báječný podzim.

9. října 2005

Vzhledem k tomu, že nejčastější otázkou, na kterou jsem nucen odpovídat je otázka o počasí, zařazuji sem i tyto informace. Už přílet do Helsinek byl příjemnou změnou z deštěm zmáčené Prahy jsem se přesunul do skoro sluncem zalitého Finska. V srpnu se tu teploty pohybovaly kolem 20°C a sluníčko mělo sílu. Večer to bylo již trochu horší, nezřídka byla pořádná zima a člověku se prášilo od úst. Tyto slunečné dny byly čas od času vystřídány velmi nepěknými dny, kdy pršelo, nebo bylo aspoň pořádně vlezlo. Pak se ale zase objevilo sluníčko. Suma sumárum, člověk nevytáhl šortky a plavky už vůbec ne, ale ošklivě taky nebylo.

Zlom přišel asi v půlce září, to se dostavil podzim. Všechny stromy jako na povel začaly hrát barvami, vzduch se mírně ochladil na průměrných 15°C přes den a v noci teplota klesá k nule. To ovšem místní přírodě evidentně svědčí. Myslím, že by se tu Karel i Hynek ubásnili. Všechno je tak barevné, vzduch trochu studený, ale velmi osvěžující a na to všechno svítí slunce. Už je dost nízko, takže si půl dne připadáte jako při romantickém západu slunce. Procházky tu jsou opravdu úchvatné. Takových dnů je v Čechách tak 5 za celý podzim. Tady to však už trvá tři týdny. I večerní teploty se zase od té nuly o pět stupínků zvedly, takže je tu báječně.

Když už jsem zmínil ten podzim, tak si tu připadám jako v rychlíku. Ještě před čtyřmi týdny, se mi to za oknem zelenalo, pak to dva týdny měnilo barvu a nyní už mám výhled jen na bezlistnaté pahýly. Jsem zvědav, kdy začne sněžit.

Naposledy zmeneno: 9. října 2005
Zobrazeno: 3118
Jedu na LETCo. enginu. Zdeněk Letko (2005-6)