letko.net

Nacházíte se: letko.net > Blog > Finky a Finové

Finky a Finové

aneb sportem k trvalé finské postavě.

28. října 2005

A jaká ta finská postava vlastně je? Nu, vezměme to popořadě, tedy od té krásnější poloviny lidstva. Ačkoli jsem čekal záplavy severských typů, které jsem znal ze stran nabídkových katalogů oblečení, na monotónnost si stěžovat nemůžu. Různorodost je tu asi stejná jako v Čechách, avšak opálenou bytost tu uvidíte velmi zřídka.

Ale zpět k těm postavám. Finky jsou robustnější, řekl bych zdravě vypadající. Na to abyste jim spočítali kosti by asi bylo potřeba přitlačit, pohledem se to zjistit nedá. Samozřejmě se tu pohybují i reklamy na hlad. Ale většinou se z nich vyklubají Rusky. Finky asi i díky této oplácanosti nedostatky ženských vnadů netrpí, ale dobrá polovina z nich nemá vkus. Nejspíše v honbě za západní módou se pokoušejí nosit rifle s nízkým lemem (teda jestli se to takhle jmenuje), což v kombinaci s mini... Výsledek snad ani komentovat nebudu. Z tohoto popisu by se mohlo zdát, že tu jsou snad nějaké problémy s obezitou. Ale nenechte se mýlit, prostě jsou jen oplácanější. Zajímavé je, že i starší ženy jsou stejně tenké, nebo dokonce tenčí. Akorát babičky tu zaslouženě prdelatí.

Co se týče pánů, tak tady je situace jiná. Zde je převaha severského genomu opravdu znatelná. Navíc díky sportům jako hokej a běh na lyžích mají chlapci ramena. Většinu bych zařadil do kolonky začínající kulturista. Občas si připadám, že obědvám s finským národním hokejovým týmem. Opět platí, že pokud se tu vyskytne vychrtlík mého typu, je to s největší pravděpodobností Rus.

A teď k tomu sportu. Ze začátku jsem byl dost nemile překvapen, že tu na univerzitě nemají cosi jako Centrum sportovních aktivit, které máme v Brně. Je tu jen několik klubů, které tedy provozují cosi jako sport, ale nabídka není zrovna nejširší. Postupně však přicházím na to, že by se tu sportovní centrum asi ani neuživilo. Každý druhý jezdí do školy na kole. Když se jdete večer projít nebo proběhnout, potkáte na každém kroku nějakého sportovce, nebo sportovkyni, kteří také běží, nebo alespoň velmi svižně jdou. Chůze je tu vůbec velmi populární a holdují jí mladí i staří. Avšak většinou potkáváte individua, málokdy páry. Jde-li o ženy středního a vyššího věku, pak chodí ve dvojicích, ale na rozdíl od českých žen prohodí tak jednu větu na kilometr. Nikdo nikoho nezdraví a většinou se na člověka ani nepodívají.

Hustota sportovišť tu je opravdu vysoká. Chcete si zaběhat? Máte k dispozici kilometry upravených běžeckých tras, vysypaných pilinami a kůrou. Sem tam se vyskytne hřiště na plážový volejbal, tenis a štěrkové plácky, kde lze hrát takřka cokoli. Ve svém okolí už jsem také našel 3 nekryté budoucí lední plochy. Hokej a floorball je tu opravdu velmi populární a děti tu hokej hrají asi stejně často jako u nás čutají do míče.

Nu, co říct závěrem. Choďte a nenoste rifle s nízkým lemem.

Naposledy zmeneno: 28. října 2005
Zobrazeno: 2973
Jedu na LETCo. enginu. Zdeněk Letko (2005-6)