letko.net

Nacházíte se: letko.net > Fotoalbum > Helsinki

Helsinki


Dovolenou s Aňou začínáme v Helsinkách, hlavním městě Finska.

duben 2006


Senátní náměstí

Senátní náměstí

Pýcha Helsinek - katedrála a pod schody senátní náměstí se sochou cara Alexandra, který daroval Finsku autonomii a přitom povolil Finštinu jako oficiální jazyk.


Nábřeží

Nejprominentnější domy stojí na nábřeží Jižního přístavu. Je tu i švédské velvyslanectví a pracovna prezidentský palác. My bydlíme o pár ulic dál.

Nábřeží
Olympijský stadion a rozhledna

Olympijský stadion a rozhledna

U olympijského stadionu, který můžete také znát z televizních obrazovek, protože se tu nedávno konalo několik atletických mítingů, stojí vyhlídková věž. Mám trochu problémy se s výtahem dostat do přízemí, ale rozhodně to stojí za pohled.


Anička dobyla Helsinki

Když už nám ujela druhá tramvaj, zvedá Anička morálku. Pak se jdeme postavit na další zastávku, abychom sledovali jak námi vybraná tramvaj těsně před naší zastávkou odbočuje... Taky ujela.

Anička dobyla Helsinki
Ostrov a pevnost Savonllina

Ostrov a pevnost Savonllina

Nebýt Aničky asi bych zmrzl.


Kostel vytesán do skály

Zajímavý skalní kostel se stropem tvořeným několikakilometrovým měděným páskem je podle průvodkyně jednou z nejnavštěvovanějších památek Helsinek.

Kostel vytesán do skály
Noční foto

Noční foto

Aničce se podařila krásná noční fotka katedrály.


Želva - nosič

Přenosné dopravní značení tu zapichují do kamených želv. Aničce se moooc líbily.

Želva - nosič
Národní muzeum

Národní muzeum

Podívali jsme se do Národního muzea na expozici o původu domorodého obyvatelstva a obyčejů. V postválečné expozici jsme ale našli i věci, které si sami pamatujeme. Už i my patříme do muzea?


Helsinki

Asi nejnezapomenutelnější pohled na nábřeží helsinského Jižního přístavu s katedrálou, prezidentským palácem a zamrzlým mořem.

Helsinki
Ubytování

Ubytování

Na ubytování jsme měli velké štěstí. Docela levně, takřka v centru, klidné místo a navíc jsme nějakým zázrakem dostali lepší pokoj, než jsme si objednali. (www.eurohostel.fi)

Naposledy zmeneno: 19. dubna 2006
Zobrazeno: 1341
Jedu na LETCo. enginu. Zdeněk Letko (2005-6)